Министерски съвет прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Това обяви вицепремиерът

...
Министерски съвет прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Това обяви вицепремиерът
Коментари Харесай

Министерски съвет прие дългоочаквания закон за колекторските фирми

Министерски съвет одобри дълго чакания закон за колекторските компании. Това обяви вицепремиерът и министър на стопанската система и индустрията  пред публицисти, съобщи кореспондент на Sofia24.bg .

" Министерски съвет одобри дълго чакания закон за колекторските компании. Вярваме, че с него решаваме един дълго отлаган проблем и решаваме въпроса с многогодишния тормоз и напън върху хиляди консуматори. Много пъти е юридически опит този закон да бъде одобряван и обсъждан в Народно събрание и някакси постоянно се е препъвал. Радвам се, че държавното управление има политическата воля да реши този проблем, като още през днешния ден законът ще тръгне към Народното събрание. Вярвам, че ще бъде признат, тъй като е авансово съветван с 4-те парламентарни групи от ръководещото болшинство, съветван е с голям брой потребителски организации и омбудсмана ", сподели тя. 

изброи и някои съществени неща от закона:

" Фирмите, които ще извършват тази активност, към този момент ще подлежат на регистрация. Ще би трябвало да имат капитал от 500 000 лв.. Ще тряба да имат и застраховка професионална отговорност. В управлението им би трябвало да има неосъждани лица или такива, против които не се водят каузи. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е дейности, да уведомят длъжника ", уточни тя.

Длъжникът има право да оспори търсенето. Задължени са да не звънят от 8 до 19 ч и в почивни и празнични дни. Колекторите нямат право да желаят по-голяма сума от първичното обвързване - т.е. без такси и други суми, които са се начислявали.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР